30.05.2012

Cukinia faszerowana tuńczykiem

Fantastyczne danie! Przyznam szczerze, że na początku podchodziłam mocno sceptycznie do tego połączenia- teraz jest to jedna z moich ulubionych potraw! Bardzo syte, a przy tym mało kaloryczne danie. Idealne na dietę, również South Beach której pierwszy dzień dzisiaj rozpoczęłam.



Czas przygotowania: 40 min
Kalorie: 365 kcal
Porcja:1 duża porcja

Składniki:
- średniej wielkości cukinia ( moja miała ok. 350 g)
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1/4 czerwonej papryki
- 1 łyżeczka oleju
- trochę cebuli
- ząbek czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/4 kuli mozzarelli (na diecie SB- light!)
- sól, pieprz Cayenne, przyprawy (np. słodka papryka, chilli...)


Cukinie dokładnie myjemy, kroimy na pół odcinając końcówki. Najlepiej metalową łyżką do lodów lub zwykłą łyżką drążymy nasze cukinie, aż powstaną ładne łódeczki. Miąższ odkładamy do miseczki, a wydrążone cukinie posypujemy solą i odstawiamy na ok. 15 min. W tym czasie na patelni podsmażamy drobno pokrojony czosnek, uważając żeby się nie przypalił, dodajemy cebulę, paprykę pokrojone w kostkę, miąższ z cukinii i tuńczyka odsączonego z wody. Przyprawiamy, dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Przykrywamy przykrywką i dusimy na średnim ogniu. Po zdjęciu pokrywki powinna wyjść nam dość jednolita papka. Smażymy chwilkę w celu odparowania wody. Kiedy konsystencja będzie nadal jednolita, ale już nasz farsz nie będzie pływał zdejmujemy z ognia. Z wydrążonych cukinii wylewamy wodę która zebrała się po posoleniu. Wkładamy równomiernie nasz przygotowany farsz i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 25 minut. Po 20 minutach posypujemy serem mozzarella i zostawiamy jeszcze na 5 minut. Przy wyciąganiu cukinii z piekarnika radzę uważać, bo lubią się rozwalać. 
Smacznego!



2 komentarze:

  1. Właśnie przygotowuję :) Mam nadzieję, że będą smakowały rodzince :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja Córka je uwielbia! Są Mega!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za pozostawienie komentarza!